De meest luchtzuiverende planten
Volgens wetenschappers kan het kiezen van de juiste luchtzuiverende planten voor jouw huis helpen om de lucht in de woonruimtes te ontgiften. Dit betekent dat kamerplanten er niet alleen mooi uitzien, maar ook wat harder werken om de lucht die je thuis inademt te reinigen.
Uit NASA’s Clean Air Study is gebleken dat er luchtzuiverende planten zijn die het huis kunnen ontgiften van de in de lucht verspreide gifstoffen die in ziektekiemen, een verscheidenheid aan huishoudelijke producten, maar ook in materialen en meubels voorkomen.
Nu kamerplanten steeds meer onderdeel worden van het interieur en planten een op zichzelf staande design trend zijn, kunnen we net goed voor planten kiezen die de lucht die we inademen een beetje verbeteren!
Welke plant produceert het meeste zuurstof?
De Aloë Vera Plant staat vooral bekend om het verwijderen van gifstoffen uit de lucht, zoals aldehyden en benzeen. In tegenstelling tot de meeste planten, geeft de plant ook ‘s nachts zuurstof af. Om die reden is de Aloë Vera zeer geschikt voor slaapkamers en binnenmilieu.
Verzorgingstip: Deze plant gedijt goed op een zonnige locatie, lekker veel licht dus!
Top 10 luchtzuiverende planten
- Trandescantia Jewel Red
Deze gemakkelijk groeiende vaste plant is bijzonder effectief in het verminderen van fecale deeltjes in de lucht, waardoor het de perfecte luchtreiniger is voor in het toilet of in de badkamer. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat de Tradescantia ook kan helpen bij het bestrijden van schimmel in huis.
Verzorgingstip: Plaats de hangplant op een standplaats in de (half)schaduw en zorg dat de grond lichtvochtig blijft. Op deze manier kun je jaren genieten van jouw mooie hangplant.
- Vrouwentong
Met deze plant in je slaapkamer ga je heerlijk slapen. De vetplant met gele punt, geeft ‘s nachts zuurstof af. Hierdoor kun je beter ademen tijdens het slapen. Het is een van de beste planten om de lucht van formaldehyde, xyleen, benzeen, tolueen en trichloorethyleen te filteren.
Verzorgingstip: Geef weinig water, laat de aarde tussen gietbeurten goed uitdrogen. Liever te weinig dan te veel water, dat is het motto van deze kamerplant.
- Polyscias Fabian
Voor degenen onder die net om het hoekje komen kijken m.b.t. kamerplanten, is de veerkrachtige Polyscias de perfecte keuze. Het is een stille bestrijder van gifstoffen, waaronder koolmonoxide en xyleen, een oplosmiddel dat wordt gebruikt in de drukkerij- en rubberindustrie. Als je huisdieren hebt, is dit ook een van de weinige kamerplanten die niet giftig is voor dieren.
Verzorgingstip: Het liefst staat de graslelie in een licht vochtige grond, maar zorg wel voor een goede afwatering, want hij wil zeker niet in het water staan.
- Dracanea (Drakenbloedboom)
De hoge stam en de lange puntvormige bladeren maken de Dracaena een hele decoratieve en luchtzuiverende plant. Kenmerkend van een Dracaena is de streep, of de strepen, over de lengte van het blad. Deze strepen zijn geel, wit of zelfs roze. De plant heeft relatief weinig onderhoud nodig en is hierdoor ook zeer geschikt als kantoorplant. Er zijn tientallen verschillende soorten van deze plant, dus er zal altijd een variant zijn die goed in jouw huis past!
Verzorgingstip: De Dracaena kan goed op een plek staan in de (half)schaduw.
- Goudpalm
Deze palm is de grootste kamerplant in het rijtje, maar dat wil niet zeggen dat het een moeilijke plant is. Naast het zuiveren van de lucht, communiceert de plant namelijk ook heel goed met je. De bladeren geven je namelijk een goede indicatie of je hem goed verzorgt of niet. Echt een goudpalm dus!
Verzorgingstip: Zet de plant op een lichte plaats en geef hem voldoende water met wat voeding in de periode van maart tot en met augustus.
- Vioolbladplant
Ficus lyrata, algemeen bekend als de vioolbladplant, is een soort bloeiende plant uit de moerbeiboom- en vijgen familie Moraceae. Het is inheems in West-Afrika, van Kameroen in het westen tot Sierra Leone, waar de plant in laagland tropisch regenwoud groeit. Deze luchtzuiveraar kan wel 12 tot 15 meter hoog worden.
Verzorgingstip: Let op dat hij niet op de tocht staat, want daar kan hij absoluut niet tegen.
- Calathea
Deze Calathea is een prachtige bladplant met ovaal blad met lichte en donkere strepen. Daar komt dan ook natuurlijk de aanduiding ‘zebrina’ vandaan. Deze plant zit niet stil! In de avond sluiten de bladeren zich en dat geeft een ritselend geluid. Dus schrik niet als je ineens iets hoort! De volgende ochtend staat hij weer met zijn bladeren te pronken.
Verzorgingstip: Calathea planten houden niet zo van de kou!
- Nestvaren
De nestvaren dankt zijn naam aan het feit dat het midden van de plant op een vogelnest lijkt. Het wordt ook wel eens een kraaiennestvaren genoemd. Nestvarens (Asplenium nidus) zijn te herkennen aan hun platte, golvende of gerimpelde bladeren. Hun uiterlijk doet eigenlijk een beetje denken aan een zeewierplant die op het droge groeit.
Verzorgingstip: Nestvarens groeien het beste op een plek met weinig direct zonlicht.
- Lepelplant
Een oude favoriet van mensen met groene vingers en zelfs zonder! De plant staat bekend als de vredeslelie en is een aanpasbare en onderhoudsarme kamerplant. Lepelplanten zijn stiekem helemaal geen echte lelies. De bloemen lijken op die van de calla lelie (beide planten behoren tot dezelfde familie). Het opzichtige deel van de bloem heeft een witte, kapachtige schede (bekend als een schutblad) die lijkt op een witte vlag van overgave.
Verzorgingstip: Het is onmogelijk om de Spathiphyllum te verdrinken. De plant kan goed tegen een vochtige grond!
- Rubber Plant
Deze bordeauxrode groenblijvende bomen komen oorspronkelijk uit India. Het is een zeer winterharde plant die van helder, gefilterd licht en een wekelijkse douche houdt in de zomer. In de winter houdt plant van een slokje minder en krijgt hij het liefst tweewekelijks water. Rubber Planten kunnen in een kleine pot groeien of in een grotere pot uitgroeien tot een grote kamerboom.
Verzorgingstip: De plant houdt niet van natte voeten, dus laat nooit een laagje water in de pot staan.