Makkelijke kamerplanten. Onze favorieten

Wij bij Pots&Plants zijn iedere dag bezig met planten. Het is onze grootste passie en zijn er gek op. Maar we zijn ons er ook van bewust dat niet iedereen zoveel tijd besteed aan planten of simpelweg niet gezegend is met groene vingers. Herken jij je hierin? Dan ben je hier op de juiste plek!
Onze planttips voor gemakkelijke kamerplanten
We laten je graag onze favoriete gemakkelijke kamerplanten zien. Zo kan je genieten van wat planten met je huis kunnen doen zonder de frustratie van het altijd moeten verzorgen van je planten. Uiteraard bestaan er geen (levende) kamerplanten die helemaal geen verzorging nodig hebben. Toch zijn deze planten enorm gemakkelijk. Denk hierbij aan het geven van water. Een gemeenschappelijk deler van de planten die we gaan laten zien is dat deze planten het niet zo nauw nemen met de hoeveelheid water die ze krijgen.
Uiteraard geven we je per plant een omschrijving van de eigenschappen van de plant en een paar simpele tips met betrekking tot de juiste standplaats, waterbehoefte en andere algemene tips. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!
1. Een Terrarium – Een eigen ecosysteem
Een Terrarium ligt misschien niet direct voor de hand wanneer je opzoek bent naar gemakkelijke kamerplanten. Toch laten we je deze bewust als eerste zien. Een terrarium is misschien wel het toppunt van gemak.
Een terrarium creëert namelijk een eigen ecosysteem. Door de combinatie van de juiste plantjes, een goede bodem en een vrijwel geheel afgesloten pot wordt de perfecte combinatie gemaakt voor een zelfvoorzienend leven van de planten. Het is vergelijkbaar met een regenwoud. De vocht die uit de bodem komt wordt opgevangen door de plantjes. Deze ontwikkelen vervolgens weer vocht in de lucht en deze druppels belanden weer in de bodem. Zo krijg je een zelfvoorzienend ecosysteem die vrijwel nooit hulp nodig heeft.

Shop hier onze ecosysteem
2. Zamioculcas – De groene strijder
Een plant die vrijwel niet kapot te krijgen is en zich vrijwel overal thuis zal voelen. Het maakt de Zamioculcas namelijk niet uit of hij nu bij het raam staat of in de schaduw. Deze plant doorstaat het allemaal. Geef de Zamioculcas eens per twee weken wat water en je zal zien dat deze plant je niet in de steek zal laten. Geef je deze strijder toch iedere week water? Ook prima! Vergeet je een keer water te geven? Geen probleem!
Overigens groeit de Zamioculcas wel sneller op een lichte plek.

Shop hier onze Zamioculcas in plantenpot.
3. Cactussen – Niet kapot te krijgen
Het enige waarvoor je moet oppassen met cactussen is dat deze niet teveel water krijgen. Geef ze dan ook maximaal eens per maand een beetje water.
Deze plantsoort had je misschien zelf ook al wel bedacht, maar uiteraard kunnen we deze niet laten ontbreken op het lijstje met gemakkelijke kamerplanten. Cactussen komen in vele soorten en maten, maar ze hebben allemaal iets gemeen. Je raad het vast al.. Cactussen hebben vrijwel geen water nodig. Cactussen zijn dus perfect voor eigenaren die het niet zo nauw nemen met water geven, vaak van huis zijn of toch iets groens willen hebben in huis, maar niet de lasten willen hebben van een kamerplant.
Leuke cactussen? Denk eens aan de wolfsmelk, Erytrea Canarias, Pilosocereus Gounelii of een leuke cactus mini mix.

4. De Sansevieria Vrouwentong – De echte luchtzuiveraar
Sansevieria’s zijn prachtige kenmerkende kamerplanten welke enorm eenvoudig te verzorgen zijn. Naast dat deze plant gemakkelijk te verzorgen is, is de plant ook nog eens enorm bevorderend voor de luchtkwaliteit in jouw huis.
De Sansevieria heeft ongeveer eens per drie weken water nodig of wanneer je voelt dat het aarde vrijwel helemaal droog is. De Sansevieria is een slimme plant. De oorzaak van dat jij deze plant maar weinig water hoeft te geven is namelijk door een handigheidje van de plant. De Sansevieria groeit doorgaans in droge gebieden waar regenval schaars is. De plant slaat daarom water op in zijn bladeren. Zo kan de plant een langere tijd overbruggen zonder water te hoeven krijgen. Zo maakt het niet uit dat jij de plant een keertje vergeten bent water te geven.
Kwa licht is deze plant ook niet zo moeilijk. De plant voelt zich prima thuis in zowel de schaduw, als in direct licht. Shop hier onze Sansevieria in Terra Cotta pot.

5. Philodendron – Veelzijdigheid is zijn tweede naam
De plantsoort Philodendron komt in vele soorten en maten. Onze favoriet? De Philodendron XX. Waarom? Eenvoudig, de plant is super veelzijdig. Je kan de plant gebruiken als hangplant, op een kast zetten waar deze prachtig overheen zal gaan groeien of de plant verbinden aan een (mos)stok en dus gebruiken als klimplant.
De Philodendron is niet de moeilijkste. Wekelijks of om de week wat water en de Philodendron is helemaal tevreden. Kwa licht heeft het wel iets meer eisen dan de voorgaande planten, maar wees niet ongerust. Het fijne aan deze plant is namelijk dat het zijn behoefte perfect kenbaar maakt. Kleuren de bladeren wat rood? Dan heeft de plant wat teveel licht. Het maakt dan zelf een rode kleur aan om de bladeren tegen het licht te beschermen.
Je zal zien dat de plant in de zomer geregeld nieuwe bladeren aanmaakt en dus snel kan gaan groeien. Is de plant te groot geworden? Dan kan je deze eenvoudig afknippen op de gewenste hoogte. Shop hier onze Philodendron plantensoorten.

6. Yucca – Een echte overlever
De Yucca is een super leuke en kenmerkende plant. De plant kenmerkt zich door de stam waaruit de smalle en puntige bladeren groeien. Zo geeft de stoere Yucca een super leuk effect aan jouw ruimte. De Yucca groeit van origine in de woestijn en kan dus wel tegen een stootje of een periode met wat minder water.
Waar de Yucca wel waarde aan hecht is de zon. Het liefst staat de Yucca dan ook op een lichte plek. Dit kan bijvoorbeeld een raam op het zuiden, oosten of westen zijn. Of iets daarvan af.
Waar je daarnaast op moeten letten is dat je net als bij de Cactussen de plant niet teveel water geeft. Gezien de plant van nature in de woestijn groeit is het niet gewend aan veel water. Is de grond zacht? Geef de plant dan wat minder water. Dit klinkt overigens ingewikkelder dan het klinkt. Je moet de Yucca wel heel veel water geven om de Yucca het niet naar zijn zin te maken. Shop hier onze leuke en super voordelige Yucca duo set.

7. Monstera Deliciosa – De gemakkelijke eye-catcher
Deze plant herken je misschien wel. Vanwege zijn prachtige bladeren strijkt deze plant de eer op op menig Pinterest en Instagram foto. Het is een echte eye-catcher en we durven gerust te zeggen dat de Monstera Deliciosa een plant is waar geen andere plant op lijkt.
De Monstera Deliciosa heeft graag eens per week wat water in de zomer en eens in de twee weken in de winter. Daarnaast hoeft deze plant niet zoveel licht te hebben. Een plekje in de halfschaduw is dus perfect. Een wat lichtere plek is overigens geen probleem. Zo kan deze plant op vele plekken in huis terecht. Een echte eye-catcher welke niet moeilijk doet. Een gedroomde combinatie als je het ons vraagt! Bestel jouw Monstera Deliciosa direct bij Pots&Plants.

8. Kentia Palm – Een liefhebber van de schaduw
Er zijn veel palmen welke wat lastiger te verzorgen zijn. De meest populaire palm voor in huis is misschien wel de Areca Palm. Dit is een palm die veel licht nodig heeft en daarnaast altijd eens per week water nodig heeft. In tegenstelling tot veel andere palmen is de Kentia Palm een super eenvoudige kamerplant die minder verzorging nodig heeft. Zo haal je een tropische plant in huis zonder de lasten van uitgebreide verzorging.
De Kentia Palm staat graag op een plekje in de schaduw of halfschaduw. Zet je de plant hier neer dan zal je merken dat het zich al gauw thuis begint te voelen. Eens per twee weken een scheutje water geven is voldoende. De hoeveelheid water luistert hierbij niet zo nauw, maar gebruik uiteraard je gezond verstand. Fan van onze Kentia Palm? Shop hier onze Kentia palm.

9. Aloë Vera – De plant waar je geen omkijken naar hebt
De Aloë Vera is ongetwijfeld een plant welke je kent. De plant is wereldberoemd om zijn helende werking. Het binnenste gedeelte van de plant wordt in ontelbare huidverzorging producten verwerkt. Wist je dat de Egyptenaren deze plant al gebruikte bij schaaf- en brandwonden?
Maar wist je ook dat de Aloë Vera enorm gemakkelijk te verzorgen is? Deze plant groeit vrijwel over de gehele wereld in de wat warmere gebieden. Het groeit hier overal waar je maar kan bedenken. Op rotsen, langs drukke wegen, in de woestijn en vele andere plekken. Net als de Sansevieria heeft de Aloë Vera de belangrijke overlevingseigenschap van het opslaan van water.
Gezien de plant in de meest erbarmelijke plekken op de wereld groeit heeft het niet altijd te perfecte leefcondities voor planten. Daarom slaat het de vaak zeldzame regenval op in zijn bladeren. Hier kan de plant vervolgens lang op teren.
De Aloë Vera is dé plant voor mensen die vaker wat langer van huis zijn of simpelweg geen groene vingers hebben. Shop direct onze prachtige Aloe Vera in pot

10. Dracaena – De Drakenbloedboom
Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze op een dunne stam groeien. Soms is de stam groen en bij andere is dit een meer bruine stam.
De Dracaena is een plantsoort die in diverse vormen beschikbaar is. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze super gemakkelijk te verzorgen zijn. Voel je daarom ook vrij om jouw favoriete Dracaena uit te kiezen. Het verschil van de diverse Dracaena’s zijn de vormen van de bladeren of de patroon die het heeft.
Dracaena’s groeien op in warme gebieden en hebben daarom weinig behoefte aan water. Het is prima om deze plant een keer over te slaan met het geven van water. Zet de plant in de schaduw of halfschaduw, maar vermijd direct zonlicht.
De bijnaam Drakenbloedboom? Dat komt voort uit de rode sappen die bij sommige Dracaena’s vrijkomen wanneer je deze opensnijd. Deze sappen werden in de oudheid al gebruikt bij het beschilderen van grotten. Shop hier al onze Dracaena planten.

Algemene tips voor het verzorgen van kamerplanten voor mensen zonder groene vingers.
Nu je onze favoriete gemakkelijke kamerplanten hebt gezien gaan we ervan uit dat je misschien niet de meest groene vingers hebt of simpelweg te tijd niet hebt.
Wat voor kamerplant je ook hebt. Of deze eenvoudig te verzorgen is of wat lastiger. Er zijn gelukkig altijd een paar verzorgingstips die het goed doen bij iedere plant. Deze eenvoudig toe te passen tips geven je dan ook altijd een voordeel bij het verzorgen van je kamerplanten.
Geef je kamerplant in het voorjaar wat plantenvoeding
Vrijwel iedere kamerplant zal in de winter een soort winterslaap houden. Dit komt doordat er minder licht is gedurende de dag en de plant daardoor niet de kracht heeft om nieuwe bladeren aan te maken. In het voorjaar (eind maart) is er vaak weer genoeg licht om planten de kracht te geven uit de winterslaap te komen. De plant begint dan opnieuw met het aanmaken van nieuwe bladeren of stekjes. Dit kost uiteraard kracht. Deze kracht haalt het uit de potgrond van jouw plant. Voeg daarom in maart wat plantenvoeding toe aan de grond. Zo kan jouw plant de energie opnemen uit de grond die het nodig heeft.
Algemene kamerplantvoeding is vaak prima en overschrijd hierbij nooit de aangegeven hoeveelheid.
Is jouw plant flink gegroeid? Verpot deze dan ook keer
De meeste planten groeien vaak gedurende het jaar. Daarbij groeien de wortelen vanzelfsprekend ook mee. Merk je dat jouw plant gestopt is met groeien na een periode van groei? Dit kan te maken hebben met een te kleine pot. Verpot de plant eens in een pot die circa 20% groter is dan de huidige pot waarin deze staat. Je zal dan vaak zien dat de plant de hernieuwde ruimte heeft om zijn groei door te zetten.
Wil je niet dat de plant groeit? Laat deze dan in de huidige pot. Dit kan geen kwaad. Wel is het belangrijk om dan eens de potgrond te vervangen zodat het voldoende grondstoffen heeft om te blijven leven.
Geen groene vingers? Koop een watersensor
Deze sensoren zijn bij vele winkels te verkrijgen en vaak helemaal niet duur. Het grote voordeel van deze sensoren is dat je niet meer hoeft op te letten wanneer jij je plant water moet geven. De sensoren houden bij hoeveel vocht er in de grond zit en indien er te weinig in zit zal er een lampje gaan branden. Dit is het seintje om jouw plant van wat water te voorzien. Vrijwel iedere sensor is af te stellen naar planten die regelmatig of weinig water nodig hebben.
Nog meer gemakkelijk te verzorgen kamerplanten
We hebben je onze favoriete gemakkelijke kamerplanten laten zien en een aantal algemene verzorgingstips gegeven. Wil je nog meer gemakkelijke kamerplanten zien? Bekijk dan onze plaatcategorie gemakkelijke kamerplanten. Al deze kamerplanten zullen het jou niet kwalijk nemen als je ze een keer vergeet.
Wil je meer leren over het verzorgen van planten? Lees dan eens onze plantverzorgingstips