Stek je plant!
Tegenwoordig kun je stekjes van planten in allerlei soorten en maten kopen en kun je deze op verschillende manieren showen. Zo zijn er plantjes die in een mooie glazen fles kunnen uitgroeien tot sterke planten, maar zijn er ook plantjes die je in schattige kleine potjes kunt verzorgen. Het stekken van planten kun je ook zelf doen! Het is namelijk een goedkope en gemakkelijke manier om nieuwe planten te krijgen van planten die je al hebt. Daarnaast zien stekjes er heel erg leuk uit en kun je ze ook leuk cadeau geven!
Hoe stek je een plant?
Een plant kun je stekken door een blad of stengel af te snijden en de juiste omstandigheden te creëren. Het verschilt per plant of je een stengelstek, kopstek of bladstek kunt nemen.
Bij sommige planten kun je snel herkennen hoe je hem kunt stekken. Wanneer je plant lange stengels met luchtwortels heeft naast de blaadjes, kun je een stengelstek nemen. Wanneer je plant op een stevige stam groeit, dan kun je een kopstek maken. Ook kun je de stam in meerdere stukjes verdelen en het tussenstuk laten wortelen. Bij vetplantjes gaat het ook weer anders, want die hebben juist weer vaak blaadjes die je in zijn geheel van de stam af kunt halen. Van zo’n bladstek kan een nieuw plantje groeien.
Welke planten makkelijk stekken?
De volgende planten zijn gemakkelijk te stekken met blad- of stengelstekken:
- Schefflera
- Tradescantia
- Afrikaanse viooltjes
- Rozemarijn
- Rhododendron
Planten die goed reageren op vermeerdering met worteldeling zijn onder andere:
- Varen
- Lepelplant
- Vrouwentong
- Zamioculcas
Planten die kleine uitlopers van zichzelf produceren, doen het meeste werk al zelf. Voor de beste kans op succes, laat je de kleine plantbabies ongeveer 8 cm groot worden voordat je ze afsnijdt met een scherpe, schone schaar. Plant ze direct in hun eigen potten. Hier zijn enkele planten die uitlopers produceren:
- Graslelie
- Aloë Vera
- Olifantspoot
- Bromelia
Welke planten stekken op water?
De makkelijkste manier om plantjes in de meeste gevallen te stekken, is om ze in het water te laten wortelen. Op die manier kun je goed in de gaten houden of het goed gaat met je stekjes en je hoeft niet bang te zijn dat je ze te weinig water geeft. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel leuk uit dat je wortels de vaasjes opvullen.
Er is een groot aantal plantjes waar je uit kunt kiezen om ze in het water te stekken. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende planten in het water laten groeien:
- Lepelplant
- Rozemarijn
- Basilicum
- Anthurium
- Klimop
- Monstera
- Philodendron
- Een avocadopit
- Salie
- Lavendel
- Begonia
- Clusia
- Een eikel
- Geranium
- Graslelie
Een nadeel is wel dat de plantjes moeten wennen wanneer je ze in de potgrond gaat stoppen. Dit is wel gemakkelijk op te lossen door de potgrond tegen die tijd licht vochtig te houden tot je ziet dat de plant zich goed heeft aangepast.
Planten die je met een enkel blad stekt kun je niet in het water stekken, die je kun je het beste direct in of op de grond leggen.
Planten stekken benodigdheden.
Met een schaar, wat glaasjes met water, potjes met grond en wat geduld kom je al een heel eind!
- Plant
Dit spreek natuurlijk voor zich! Als je geen plant hebt, kun je er ook geen stekjes van afnemen. Dus pak je plant erbij en laten we de handen uit de mouwen stekken.. uh steken! - Het juiste seizoen
Je planten kun je het beste stekken in het voorjaar. Er is dan namelijk voldoende licht en warmte voor je stekjes om goed kunnen wortelen en groeien. - Schaar
Om de babyplantjes van de mamaplant te verwijderen, is het handig om een goede schaar te hebben. Door aan planten te trekken, kun je de plant beschadigen. Het is dan beter om secuur te werk te gaan met een schaar. - Glaswerk en water
Sommige stekjes kun je in mooie glazen potjes of vaasjes met water laten groeien. - Bloempotjes en aarde
Voor sommige stekjes is het beter om ze te stekken in potjes met aarde. - Geduld
Zoals met elk priegelwerkje is het belangrijk om rustig te blijven. Soms zul je even wat geduld nodig hebben, omdat de ene plant net iets meer meewerkt dan de andere plant.
Tips voor het stekken van je plant!
- Gebruik altijd schoon materiaal als je je planten stekt. Je kunt het beste je schaar schoon maken met een beetje alcohol. Op die manier kun je voorkomen dat je bacteriën van de ene plant verplaatst naar de andere plant. Maak ook nog even de potjes en glaasjes schoon voordat je er aarde of water in stopt! Dit kun je het beste met water doen (zonder zeep).
- Je stekjes zullen makkelijker groeien als je ze stekt wanneer ze gezond en sterk zijn. Kies daarom echt voor de stevige delen van de plant en niet de hele jonge deeltjes die beter nog even verder kunnen groeien..
- Maak je stekjes niet te groot, want je stekje heeft nog geen wortels om genoeg water op te kunnen nemen. Het ideale stekje is ongeveer 10 tot 15 centimeter.
- Haal altijd wat van de onderste bladeren van je stek af, dat is het stammetje wat straks in de grond of onder het water gaat.
Planten stekken in de herfst
Zoals we zeiden is de beste tijd om je plant te stekken in de lente en de zomer. Wil je toch graag een plantje stekken in de herfst of in de winter? Dat kan wel, maar dan moet je wel rekening houden met een paar dingen.
In de winter groeien planten minder snel en duurt het ook wat langer voordat je nieuwe wortels kunt zien aan je stekjes. Het is dus belangrijk om wat meer geduld te hebben.
Zet je stekjes goed in het licht. Een goede plek is bijvoorbeeld de vensterbank. Wil je je stekje in de winter echt een hele goede start geven? Zet je stekjes dan onder een groeilamp. Hierdoor krijgt je plant voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor iele groei!