Bananenplant Musa Verzorging

Verzorgingstips

Musa Bananenplant verzorgen

De Bananenplant, ofwel Musa Cavendish, Musa, Dwergbanaan of bananenboom is een veel voorkomende plant in Nederland. Met zijn grote bladeren staat hij prachtig in vrijwel ieder huis en hoe leuk is het om een bananenplant te hebben. Een hele makkelijk plant is het echter niet, dus we helpen je graag verder op weg bij het verzorgen van jouw plant.

Samenvatting; het verzorgen van een bananenplant:

Zet de bananenplant altijd op een lichte standplaats waar het zonlicht kan opvangen. Vanwege de grote bladeren die ook veel water verdampen heeft de plant relatief weer water nodig en is het aan te raden regelmatig te sproeien. Zorg ervoor dat de aarde altijd licht vochtig is en niet opdroogt. Geef daarnaast tussen maart en augustus regelmatig kamerplantenvoeding. Volg hierbij de richtlijnen van de voeding die je gekocht hebt en geef nooit meer dan aangegeven staat. 

musa bananenplant blad

2x per week water

2x per jaar plantvoeding

1x per jaar verpotten

Standplaats met veel licht

Bananenplant Musa water geven

De bananenplant heeft over het algemeen veel water nodig. Enerzijds omdat de plant vaak op een zonnige plek staat, maar ook omdat via de bladeren van de plant relatief veel water verdampen. 

Geef in de zomer 2x per week water en in de winter 1x per week. Zorg er daarnaast voor dat de grond altijd licht vochtig blijft en niet opdroogt tussen het water geven door. Gaan de bladeren slap hangen? Dan geef je waarschijnlijk te weinig water, geef je teveel water dan merk je dat de grond na 5-6 dagen nog steeds nat aanvoelt. 

De hoeveelheid hangt af van het formaat van de plant en de omvang van de pot. Speel hier dus zelf mee en volg de bovengenoemde richtlijnen. Als je daarnaast nog eens 2x per week sproeit, zal je zien dat de bananenplant relatief snel zal groeien.

Daarnaast houdt de Musa Bananenplant van regen, zet hem in de zomer dus eens buiten bij een goede regenbui.

musa bananenplant

Banenplant Verpotten

Wanneer jouw bananenplant weer een stuk is gegroeid of wanneer je deze net hebt aangeschaft raden we aan de plant te verpotten. Doe dit het liefst in de lente gezien de plant dan sneller hersteld van beschadigingen aan de wortels.

Gezien de Bananenplant zo snel groeit raden wij aan de plant ieder jaar te verpotten.

Bananenplant voeding geven

Geef de plant tussen maart en augustus geregeld voeding. Omdat de plant gedurende deze maanden zal gaan groeien en veel voedingsstoffen verbruikt is het dan ook noodzakelijk voor de groei. Mocht je geen voeding geven, zal de plant stoppen met groeien.

Bananenplanten hebben geen speciale voeding nodig en algemene kamerplantvoeding voldoet dan ook. Geef nooit meer voeding dan op de instructies staat aangegeven.

Musa Bananenplant mooi houden

Schrik niet indien jouw bananenplant bruine of gele bladeren krijgt. Dit is een natuurlijk proces. Mocht je dit niet mooi vinden kan je ze gewoon afknippen. Je kan ze ook laten zitten waarna ze vanzelf zullen afsterven. Knip het blad ca. 5 centimeter van de stam af. Er zal dan vanzelf een nieuw blad voor terugkomen. 

Krijgen al je bladeren een gele gloed, dan krijgt de plant wellicht teveel licht. Dan kan je deze beter wat verder van het raam afzetten. 

musa bananenplant in pot

De beste standplaats voor Musa Bananenplanten

De Bananenplant (Musa) kan niet zomaar op iedere plek in huis staan. De plant heeft zonlicht nodig en het liefst zoveel mogelijk. Het is dan ook een van de weinigen die goed tegen direct zonlicht kan, mits het voldoende water krijgt. 

Je zal zien dat als de plant gemiddeld 5 uur per dag zonlicht opvangt, het regelmatig water krijgt en gesproeid wordt, de plant ook snel zal gaan groeien. De plant doet het goed op een afstand van ca. 2 meter vanaf een raam op het zuiden, of direct bij een raam op het oosten of westen. Voor een raam op het noorden is de Bananenplant (Musa) niet geschikt.

Bekijk onze Bananenplanten – Musa’s

Bekijk al onze Musa Bananenplanten

Meer informatie over planten