Calathea Verzorging

Verzorgingstips

Calathea’s verzorgen

De Calathea plant komt in de soorten: Ctenanthe, Orbifolio, Stromanthe Triostar, Insigne, Rufibarba, Bluegrass, Medaillon en nog vele andere. Er veel gelijkenissen in de verzorging van de planten en hier nemen we je graag mee.

  • Waterbehoefte: Ondanks dat de Calathea een schaduwplant is verbruikt het redelijk veel water. Geef in de zomer twee keer per week water in kleine hoeveelheden. 
  • Standplaats: De Calathea doet het overal goed, behalve in de zon. Geef de plant een plekje in de schaduw, halfschaduw of lichte plek.
  • Verpotten: Verpotten doe je het liefst in het voorjaar en elke twee jaar. Plaats de plant in een pot die 20% groter is dan de huidige.
  • Voeding geven: Calathea’s hebben graag in de bloeiperiode wat extra voeding. Dit is vanaf eind maart tot oktober. Geef reguliere kamerplanten voeding.

1x per week water

2x per jaar plantvoeding

1x per twee jaar verpotten

Standplaats schaduw of halfschaduw

Calathea’s water geven

Ondanks dat de Calathea een schaduwplant is (later hier meer over) verbruikt de plant vrij veel water. In de zomer mag je deze plant dan ook zeker wel twee keer per week water geven. Let erop dat je niet teveel water geeft en dat je twee keer een wat kleinere hoeveelheid geeft. De plant staat namelijk graag in licht vochtige grond (twee keer water geven), maar indien de aarde te nat blijft is er kans op wortelrot (kleine hoeveelheden). 

De grotere waterbehoefte van de Calathea komt voort uit zijn herkomstgebied. De plant komt namelijk uit de Amazone regenwouden waar het natuurlijk vaak vochtig is.

Je kan goed zien wanneer de plant te weinig water heeft gekregen. De bladeren gaan dan hangen, krullen op of de potgrond is droog. Je zal zien dat na het geven van water de bladeren weer overeind zullen gaan staan.

Sproeien Gezien de Calathea in het wild in het Amazone gebied groeit verlangt het een hoge luchtvochtigheid. Sproei de plant dan ook regelmatig. Zeker in de winter wanneer de kachel weer aan staat en de luchtvochtigheid in huis daardoor daalt, is het belangrijk om de plant regelmatig te sproeien. Je kan gemakkelijk herkennen wanneer je te weinig sproeit. Het blad krijgt dan namelijk bruine randen.

calathea insigne blad

Beste Calathea standplaats

De Calathea is gelukkig niet lastig als het gaat om zijn standplaats. De plant kan prima in de schaduw, halfschaduw of een licht plekje staan. Vermijd enkel direct zonlicht. 

Daarnaast houdt de plant van een hoge luchtvochtigheid en is het dus af te raden deze direct bij een radiator te plaatsen.

Als laatst is het belangrijk om te weten dat de Calathea graag op een warm plekje staat. Gezien het in de Amazone groeit is het hier gewend aan geraakt. Vermijd dus een plek op de tocht.

Calathea verpotten

Calathea’s groeien normaliter niet zo snel. Je hoeft dan ook niet frequent te verpotten. Doorgaans is ons advies om eens per twee jaar de plant te verpotten. 

Bij voorkeur verpot je kamerplanten altijd in het voorjaar. De meeste kamerplanten komen dan uit hun winterrust en gaan bloeien. Hierdoor zijn ze actiever en kunnen ze eventuele schade aan de wortelen ook makkelijker herstellen.

Zeker zijn dat jouw plant genoeg ruimte heeft om te groeien en vocht op te slaan? Het kan nooit kwaad om na aanschaf je nieuwe Calathea in een pot te plaatsen die ca. 20% groter is dan de kwekerspot waarin je hem gekocht hebt.

Calathea voeding geven

In het voorjaar gaan Calathea’s doorgaans nieuwe bladeren aanmaken en komen ze af en toe zelfs tot bloei. Gezien dit veel energie kost voor de planten is het wenselijk de planten bij te voeden.

Je kan Calathea’s voeden met algemene plantenvoeding. Bijvoorbeeld de kamerplanten voeding van Pokon. Let op: gebruik nooit meer dan aangegeven staat op jouw plantenvoeding. Dit kan de zuurgraad van de grond aanzienlijk verhogen waardoor je plant zal afsterven.

In de winter is het niet nodig jouw Calathea bij te voeden.

calathea triostar blad

Calathea mooi houden

De kleur van Calathea bladeren kunnen vervagen of er kunnen bruine randen komen op de bladeren. Bruine randen duiden vaak op te weinig water of een te lage luchtvochtigheid. Toch kan je deze bladeren eenvoudig verwijderen. Snoei de bladeren laag bij de grond en knip ze gemakkelijk af. Snoeien is niet nodig gezien de plant niet snel zal groeien en over het algemeen klein blijft.

Bekijk onze Calathea’s

Bekijk al onze Calathea planten

Meer informatie over planten