Plantenziekten

Verzorgingstips

Plantenziekten & ongedierte

Plantenziekten en ongedierte kunnen een grote bedreiging vormen voor de gezondheid van je plant of tuin. Er zijn veel verschillende soorten ziekten en ongedierte die schade toebrengen aan de planten in huis, tuin of velden. Toch is het niet altijd makkelijk te achterhalen wat er nu precies met je plant is en hoe je dit kan voorkomen. Door de juiste identificatie van de ziekte en ongedierte, kunnen de juiste bestrijdingsmaatregelen worden genomen om de schade te minimaliseren en het risico op verdere infectie te verminderen.

Op deze pagina krijg je een overzicht van de meest voorkomende plantenziekten en ongedierte, hun symptomen, preventieve maatregelen en bestrijdingsmethoden.

plantziekten en ongedierte

Er zijn meer dan 20.000 ziektes

Ziekten komen voort uit externe factoren

Planten sterven door een te kort aan voedingsstoffen

Plantenziekten kan je voorkomen

Oorzaak plantenziekten en ongedierte

Een kamerplant of buitenplant wordt vaak geteisterd door plantenziekte of ongedierte. Het is dan ook een veelvoorkomend fenomeen. Kamerplanten zijn vatbaarder voor ongedierten en ziekten wanneer deze op de tocht staan of niet goed worden verzorgd (bijv. te veel water). Zo kan te veel water zorgen tot zachtere bladeren en stelen waardoor luizen zich gemakkelijker kunnen nestelen en voeden. Ook kachels in woningen dragen bij aan een verhoogde risico. Een droge lucht trekt sneller ongedierte en ziekten aan.

Een plantenziekte of ongedierte herkennen

Plantenziekten en ongedierte op planten is een veelvoorkomend probleem dat kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren. Als je de symptomen van plantenziekte herkent, kun je er snel bij zijn om je planten te behandelen en te voorkomen dat de ziekte erger wordt. Om plantenziekte te herkennen, moet je op zoek naar tekenen van schade, zoals bruine of gele vlekken op de bladeren, zacht of gespleten bladeren en stengels of zwakte in de stengels. Je moet ook de gezondheid van de bodem monitoren om te zien of er bepaalde schimmels of ziekteverwekkers aanwezig zijn die het risico op plantenziekte kunnen verhogen. Heb je last van beestjes? Dan is het goed om goed te kijken hoe deze eruit zien.

zieke plant

Meest voorkomende plantenziekten en ongedierte

spint

Spint

Lees alles over het bestrijden van Spint

bladluis

Blad- & Dopluis

Bestrijden en oorzaak van Blad- en Dopluis

wolluis

Wolluis

Bestrijden en herkennen van Wolluis

trips

Trips

Identificeren, voorkomen en bestrijden van Trips

vliegjes

Vliegjes

Witte vliegjes en Rouwvliegjes bestrijden en voorkomen

Voorkomen van plantziekten en ongedierte

  1. Verzorg je planten goed en geef ze voldoende water.
  2. Beperk stof en vuil in de lucht bij je planten door het regelmatig te ventileren.
  3. Verwijder zieke planten direct uit de tuin of pot om verdere verspreiding te voorkomen.
  4. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, zodat de planten niet in water staan.
  5. Vermijd het aanbrengen van te veel organisch materiaal of te veel bemesting om schimmelziekten te voorkomen.
  6. Verwijder dode of beschimmelde bladeren, bloemen en stengels regelmatig.
  7. Gebruik biologische middelen zoals neemolie of knoflookinfusie om schimmelziekten te bestrijden.
  8. Bescherm je planten tegen plagen met behulp van netten of deksels. Gebruik chemische middelen alleen als het absoluut noodzakelijk is.
zieke plant

Plant ziekten komen veel voor

Ziekten en ongedierte komen vaak voor bij planten. Zeker in huis zijn ziekten veel voorkomend. Wel is het goed om hier gelijk actie in te ondernemen. Belangrijk is het herkennen en bestrijden. Vaak is het een ziekte of zijn het ongedierten die hierboven getoond zijn. Lees de ziekte specifieke handleidingen en zorg ervoor dat jouw plant weer tot leven komt!

Meer leren over het verzorgen van planten? Lees onze gidsen of bekijk verzorgingstips per plantsoort.

Meer informatie over planten