Standplaats

Verzorgingstips

De perfecte standplaats

Bij iedere plant zie je vaak instructies staan met betrekking tot de perfecte standplaats voor de plant. Maar wat betekenen termen als ‘halfschaduw’, ‘veel licht’, ‘hoge temperatuur’ en andere soortgelijke termen nou eigenlijk precies? Op deze pagina helpen we je graag verder met het verduidelijken van termen die je vaak terugziet op verpakkingen van planten en geven we je graag wat extra informatie.

Wanneer planten in het wild groeien hebben ze te maken met vele soorten omstandigheden. Planten groeien namelijk vrijwel overal ter wereld. Zo heb je grote tropische regenwouden met enorm veel soorten planten, maar ook in koude gebieden als Noord-Europa groeien enorm veel soorten planten. Logisch dus ook dat iedere plant andere kenmerken heeft en gedijd bij andere type omstandigheden.

Bij de perfecte standplaats van jouw plant wordt vaak rekening gehouden met: lichtbehoefte, temperatuur en externe factoren zoals airco’s, verwarmingen en ramen

standplaats planten

Geel blad? Teveel licht

Voldoende afstand tot het raam

Het aantal lichturen buiten

Lichtbehoefte in vier categorieën

Lichtbehoefte van de plant

De lichtbehoefte van de plant is afhankelijk van de omgeving waarin de plant normaliter groeit. Planten die het goed doen in de schaduw groeien vaak onder de beschutting van bomen. Planten die daarentegen juist veel zonlicht nodig hebben groeien vaak als hoogste plant in de natuurlijke omgeving en rijken dan ook naar de zon.

Bij onze planten lees je vaak de volgende lichtbehoeftes: Direct zonlicht, Veel licht, Halfschaduw, Schaduw

plant verzorgen

Wat betekent het als mijn plant direct zonlicht nodig heeft?

Planten die direct zonlicht nodig hebben groeien vaak in tropische of droge warme gebieden. De bekendste plant die direct zonlicht nodig heeft zijn cactussen. Deze groeien vaak op droge, warme gebieden waar weinig beschutting is van bomen. Andere planten die dit nodig hebben zijn planten die omhoog groeien en naar het licht toe groeien. Deze planten halen energie uit het licht wat ze opnemen. 

Let bij deze planten op dat ze het liefst voor een raam op het zuiden, oosten of westen staan en vaak meer dan 4 uur direct zonlicht per dag nodig hebben.

planten op schap

Wat betekent het als mijn plant veel licht nodig heeft?

Wanneer jouw plant veel licht nodig heeft staat het graag bij een raam, maar niet in direct zonlicht. Direct zonlicht kan de bladeren doen verbranden als het hier te lang aan blootgesteld staat.

Let bij deze planten op dat ze het liefst in de buurt van een raam staan, maar op enige afstand zodat ze geen direct zonlicht opvangen.

plant in zon

Wat betekent het als mijn plant halfschaduw nodig heeft?

Planten die halfschaduw nodig hebben doen het vrijwel overal in huis goed. Ze staan het liefst niet direct voor een raam, maar ergens anders in huis. Deze planten halen energie uit licht, maar niet uit direct zonlicht. Heeft de ruimte waarin je de plant wilt plaatsen ramen? Dan doet deze plant het hoogstwaarschijnlijk goed in de ruimte.

strelitzia in halfschaduw

Wat betekent het als mijn plant schaduw nodig heeft?

Schaduwplanten staan graag in de donkere hoekjes van je kamer, maar kunnen ook elders in een ruimte staan. Zolang de plant niet voor een raam staat is het al gauw goed. Voor vrijwel iedere schaduwplant geldt het dan ook dat ze graag in de schaduw staan, maar ook prima wat licht kunnen opvangen.

Op zoek naar een schaduwplant? Bekijk dan onze volledige collectie schaduwplanten.

planten in schaduw

Zoek direct naar planten

Meer informatie over planten