Verpotten

Verzorgingstips

Planten verpotten

De meeste planten komen in kwekerspotten. Deze dien je altijd over te zetten naar een normale planten pot die vaak net wat ruimer is dan de kwekerspotten. Kwekers doen vaak de planten in net iets te kleine potten zodat de transportkosten laag blijven. Daarnaast dienen planten vaak na enige tijd verpot te worden. De noodzaak om te verpotten kan veroorzaakt worden door zaken als groei.

Maar hoe verpot je planten nou op de juiste manier en waarom doen we dit nou eigenlijk? Daar vertellen we je graag wat meer over.

Verpot niet in de winter

Verpotten voorkomt verstikking

Geef iets meer water na het verpotten

Geef je plant een mooie look

Waarom planten verpotten?

Het verpotten van een plant heeft vele voordelen:

Meer voedingsstoffen, een grotere pot betekent ook meer potgrond. De plant haalt veel nodige bouwstoffen uit de grond.

Grotere waterbuffer, meer potgrond en een grotere pot zorgen ervoor dat je meer water kan geven. Dit zorgt ervoor dat je minder frequent water hoeft te geven, maar ook dat je minder precies water hoeft te geven gezien de grond dit makkelijk kan opvangen.

Voorkomt verstikking, wortels hebben lucht nodig. Een te krappe pot zorgt er dan ook voor dat de potgrond te compact wordt. Een grotere pot met nieuw aarde zorgt ervoor dat er meer lucht bij kan komen.

Als allerlaatst is een mooie pot ook bepalend voor de look van je plant.

planten verzorgen

Wanneer een plant niet verpotten?

Je kan je plant beter niet verpotten wanneer je niet wilt dat de plant verder zal gaan groeien. Een grotere pot betekent vaak dat een plant doorgroeit gezien de wortels meer bouwstoffen kunnen opnemen. Tevens raden we het af in het najaar of in de winter te verpotten. Dit omdat dan de plant in ‘winterslaap’ is of gaat. Het heeft dan niet de energie om goed te herstellen van het verpotten.

standplaats planten

Ontdek nu onze planten

Meer informatie over planten