Plantenvoeding

Verzorgingstips

Voeding geven aan planten

Gezien veel planten in de natuur veel meer grondstoffen binnenkrijgen via regenwater of de grond is het belangrijk je plant af en toe bij te voeden. Je plant is tenslotte afhankelijk van de potgrond en kraanwater wat je deze geeft. De mineralen en andere voedingsstoffen in potgrond raken een keer op. Het is sowieso aan te raden af en toe je potgrond te verversen, maar je kan ook prima plantenvoeding geven om de grond van extra mineralen te voorzien. 

Een aantal zaken die belangrijk zijn bij het geven van plantenvoeding zijn:

  • Wanneer je plantenvoeding geeft gedurende het jaar
  • Hoeveel plantenvoeding je geeft aan je plant
  • De frequentie waarop je plantenvoeding geeft
  • Wat voor soort plantenvoeding je geeft

Geef nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid

Plantenvoeding geef je in het voorjaar of zomer

Kamerplantvoeding kan voor vrijwel iedere plant

Zoek eerst op of jouw plant voeding nodig heeft

Wat voor soort voeding moet ik mijn planten geven?

Gezien elke plant onder andere omstandigheden leven hebben ze ook altijd voedingsstoffen ter beschikking in de natuur. Je vindt daarom vaak plantenvoeding per type plant families of type plant. Deze zijn altijd goed om te gebruiken, maar wij kunnen ons ook voorstellen dat het in de kosten zal oplopen als je voor iedere type plant aparte voeding moet kopen. 

Je hebt daarom ook plantenvoeding voor ‘kamerplanten’ of ‘buitenplanten’. Deze zijn in vrijwel iedere situatie ook prima om te gebruiken. Je hoeft voor een gemiddelde plant dus niet noodzakelijk voor de specifieke plant soort plantenvoeding te kopen.

Wanneer moet ik planten voeding geven?

Doorgaans hebben planten in de periode van maart tot oktober plantenvoeding nodig. Dit zijn namelijk de maanden waarop de plant bloeit of groeit. De meeste planten gaan een rustperiode in tijdens de winter en hebben dan ook minder behoefte aan extra voeding.

planten aan het verzorgen

Hoe vaak moet ik planten voeding geven?

Teveel of te vaak plantenvoeding geven aan een plant is niet goed voor de plant en is vaak ook nog eens schadelijk. In de wintermaanden hebben je planten vaak geen plantenvoeding nodig en geef ook nooit vaker plantenvoeding dan op de bijgeleverde informatie kaart staat.

Je hebt daarom ook plantenvoeding voor ‘kamerplanten’ of ‘buitenplanten’. Deze zijn in vrijwel iedere situatie ook prima om te gebruiken. Je hoeft voor een gemiddelde plant dus niet noodzakelijk voor de specifieke plant soort plantenvoeding te kopen.

Wat gebeurt er als ik teveel plantenvoeding geef?

Plantenvoeding zit vaak boordevol mineralen welke zuur zijn. Teveel plantenvoeding geven veroorzaakt dan ook een overschot aan mineralen en het feit dat de wortels teveel bloot worden gesteld aan zuren. Deze zuren zijn schadelijk voor de wortelen en dus planten. Zorg er dus voor dat je nooit meer geeft dan nodig is. Op vrijwel iedere verpakking van plantenvoeding staan instructies met hoeveel voeding er per liter water gebruikt moet worden.

planten verzorgen

Hoeveel plantenvoeding moet ik per keer geven?

De hoeveelheid plantenvoeding die een plant nodig heeft verschilt van plant tot plant. Lees dan ook goed op het bijgeleverde kaartje hoeveel plantenvoeding je plant nodig heeft. Let daarnaast goed op de verhouding van de plantenvoeding en water en volg altijd de instructies op de fles met plantenvoeding. 

Zoek direct naar planten

Meer informatie over planten