Planten water geven

Verzorgingstips

Water Geven

Vrijwel iedere kamerplant heeft behoefte aan water. Op een enkele uitzondering na haalt de plant energie uit het water en is het allesbepalend voor de gezondheid van de plant. Iedere plant heeft een andere behoefte als het om water gaat.

Waar de ene plant het goed doet bij potgrond wat altijd vocht is, prefereert de ander pas water wanneer de grond helemaal opgedroogd is. Let dus goed op bij het kopen van jouw nieuwe plant wat de waterbehoefte is. 

Om je alvast wat verder op weg te helpen hebben we op deze pagina algemene tips verzameld omtrent het geven van water.

Grootte van de plant is belangrijk

Standplaats van de plant is belangrijk

Verwarming & Airco hebben invloed

Hou rekening met het seizoen

Wat bedoelen jullie met veel of weinig water?

Zoals aangegeven heeft iedere plant een andere behoefte als het om water aangaat. Toch liggen de behoeftes vaak niet ver van elkaar af en kan je de waterbehoefte dus in groepen indelen. Wij delen de waterbehoefte van de planten in op ‘veel’, ‘geregeld’ en ‘weinig’ water en geven vaak op de productinformatie pagina aan hoeveel keer per week je water dient te geven. Staat er enkel veel, geregeld of weinig water? Hou dan het onderstaande aan:

Veel water, wij adviseren de grond in de pot altijd vochtig te houden, maar niet in een bodem met water te laten staan. Let op dat je dus niet teveel water geeft. Dit kan wortelrot veroorzaken.

Gemiddeld water, laat tussen het geven van water de grond droog worden voordat je nieuw water geeft.

Weinig water, laat de grond langere tijd droog staan. Veel voorkomende planten die dit advies krijgen groeien in droge gebieden zoals de Cactus.

planten op schap

Welk temperatuur moet het water hebben dat ik geef aan planten?

De meeste mensen geven koud water aan hun planten, maar wist jij dat veel planten hier niet van houden? Het is dan ook beter om de regel aan te houden dat je altijd water geeft op kamertemperatuur. Zeker planten die in de natuur in warmer gelegen gebieden groeien zijn niet dol op koud water.

Welke factoren beïnvloeden de hoeveelheid water dat ik dien te geven?

Er zijn veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Nu zal het af en toe vergeten van deze factoren niet direct de plant doen laten sterven, maar kan bij herhaaldelijk vergeten wel ervoor zorgen dat je plant lelijk wordt. 

 

Een belangrijke externe factor waar wij zelf geen invloed op hebben, maar wel erg belangrijk is zijn de seizoenen van het jaar. Veel planten gaan bijvoorbeeld in de winter in een ruststand. Dit komt omdat ze vaak minder licht opvangen, minder energie hebben en daardoor dus geen nieuwe bladeren of bloemen aanmaken. Omdat de plant dan in een ruststand komt heeft het vaak ook minder water nodig. Geef je je plant normaal 1x per week water? Dan kan dat in de winter vaak naar een ritme van 1x per twee weken. Let hierbij wel op de standplaats van de plant. Naast een verwarming heeft de plant vaak nog wel veel behoefte aan water omdat de lucht daar erg droog wordt en het altijd warm is. 

 

Geef daarentegen weer wat meer water in de zomer wanneer je plant weer in bloei komt en het warmer is. Ook gezien het in de zomer langer licht is krijgt de plant meer energie en zal het ook meer behoefte hebben aan water en soms voeding.

water geven vrouw

Meer informatie over planten