Ficus Verzorging

Verzorgingstips

Verzorgen van Ficus planten

Ficus planten zijn er in vele soorten en maten. Toch is de verzorging van iedere Ficus soort nagenoeg hetzelfde. Om jou op weg te helpen met je Ficus (welke variant dan ook) hebben we alle informatie op een rijtje gezet. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten.

Het leuke aan de Ficus planten is dat je vaak bij de verschillende planten niet direct denkt dat het een plant familie is. Zo heeft de ene Ficus grote bladeren, zoals de Ficus Lyrata, terwijl de Ficus Benjamin juist kleine bladeren heeft en heb je zelfs de Ficus Ginsen die veel als Bonsai gebruikt wordt. Ze hebben elk andere eigenschappen maar de verzorging van de planten komt erg overeen.

Samenvatting; het verzorgen van een Ficus:

Ficus planten doen het goed op plekken waar veel licht is, maar geen direct zonlicht. Dit maakt het ook gelijk een plant die geschikt is voor vele woningen gezien daar wel licht naar binnenkomt maar niet overal zonlicht. Zorg er daarnaast voor dat de grond altijd licht vochtig is.

ficus elastica rubberplant in pot
Ficus-lyrata-21_zoom.jpg

1x per week water

2x per jaar plantvoeding

1x per twee jaar verpotten

Standplaats met licht of halfschaduw

Ficus water geven

Wij raden altijd aan om de grond van de Ficus licht vochtig te houden, maar let op dat er geen laagje water onderin de pot komt te staan. Wij raden dan ook aan om geregeld kleinere hoeveelheden water te geven. In de zomer betekent dit minimaal 1 keer per week zodat de potgrond goed vochtig is, maar raden we aan dit twee keer per week te doen in kleinere hoeveelheden.

In de winter mag je dit best wat minder vaak doen. Dan is een keer per week water geven meer dan voldoende. Verlaag dan ook de hoeveelheid water t.o.v. het water welke je in de zomer geeft.

Controleren of je voldoende water geeft kan eenvoudig door je vinger in de potgrond te steken. Merk je dat de grond na een dag of twee al droog is, dan mag je best wat meer geven. Blijft de grond na een week nog steeds vochtig, dan geef je wellicht wat teveel.

Daarnaast adviseren wij om de plant twee keer per week te sproeien. Dit verwijderd de stof op het blad waardoor het het licht niet goed kan opvangen, maar is ook ter preventie van Spint. In de zomer maak je de plant ook blij met een goede regenbui.

De beste standplaats voor een Ficus

Zoals belangrijk is voor vrijwel iedere plant is het ook voor de Ficus belangrijk dat het voldoende licht opvangt. Zorg er dan ook voor dat de plant niet de gehele dag in de schaduw staat maar zeker een paar uur per dag licht krijgt. Twee meter voor een raam op het zuiden of vlakbij een raam op het westen of oosten raden wij dan ook aan. Voor een raam op het noorden is de plant minder geschikt. Elders in een kamer waar licht binnenkomt is vaak ook goed.

Je zal zien dat als de plant voldoende licht opvangt, het regelmatig water krijgt en gesproeid wordt de plant ook zal gaan groeien.

Een Ficus verpotten

Wanneer je je Ficus koopt raden we je aan om deze in een grotere pot te plaatsen dan de kwekerspot waarin je deze koopt. Hou ongeveer een pot aan die 20% groter is. Zo heeft de plant voldoende ruimte om te groeien. Doe dit het liefst in de lente gezien de plant dan sneller hersteld van beschadigingen aan de wortels.

Wij raden je daarnaast aan om een Ficus elke twee jaar te verpotten naar een pot die 20% groter is. Zo heeft het voldoende ruimte om te groeien, een grotere waterbuffer en voldoende grondstoffen.

ficus planten

Ficus voeding geven

De Ficus is een plant die aardig wat voedingsstoffen verbruikt. Het is daarom ook aan te raden regelmatig voeding te geven. Tussen de maanden maart – september raden we aan om na 6-8 weken de plant water te geven met voeding. Je kan hiervoor algemene kamerplant voeding gebruiken.

Geef de plant in de winter en herfst maanden juist geen voeding. De plant is dan in ruststand en teveel voeding kan voor een overschot aan mineralen zorgen. Mineralen zijn zuur en tasten dan ook de wortels aan. Zorg er ook voor dat je nooit meer voeding geeft dan aangegeven op de verpakking.

Je Ficus mooi houden

Een Ficus kan in het eerste jaar van aanschaf wat gevoelig zijn voor een te kort aan licht. Dit heeft bladverlies tot gevolg. Schrik niet want bij de juiste verzorging hersteld de plant snel weer. Dit is een natuurlijk proces. Gele bladeren geven vaak een te kort aan voeding in de bodem weer, bruin blad is een gevolg van teveel of te weinig water en grijze bladeren komen vaak door Spint. 

Mocht de plant te groot worden of lelijke uitlopers krijgen kan je de plant snoeien. Ons advies is om een beetje kaarsvet of as op de plek te smeren waar je de plant hebt gesnoeid. Dit zorgt ervoor dat het ‘bloeden’ stopt. Snoeien doe je in het najaar. Enkel de Ficus Lyrata snoei je in mei.

ficus blad

Meer informatie over planten