Strelitzia – Verzorging

Verzorgingstips

Strelitzia verzorgen

Strelitzia’s zijn er in vele soorten en maten. Toch is de verzorging van iedere Strelitzia soort nagenoeg hetzelfde. Om jou op weg te helpen met je Strelitzia Reginae, Strelitzia Nicolai of een andere vorm van je paradijsvogelplant hebben we alle informatie op een rijtje gezet. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten.

De Strelitzia is een veel voorkomende plant in Nederland. Vooral de Strelitzia Nicolai en Strelitzia Reginae zijn veel voorkomende soorten. De plant staat prachtig in vrijwel ieder huis door zijn constant prachtige groene bladeren. Met een beetje geluk komt de plant zelfs in bloei en toont het zijn prachtige oranje en kenmerkende bloem. Een hele makkelijk plant is het echter niet, dus we helpen je graag verder op weg bij het verzorgen van jouw plant.

Samenvatting; het verzorgen van een Strelitzia:

Aangezien de Strelitzia in het wild omhoog groeit richting de zon, staat de plant graag op een plek waar het vrij veel licht krijgt. Voor een raam is dan ook aan te raden. Omdat het dan vaak ook op een wat warmere plek staat heeft het regelmatig water nodig. Potgrond wat gedurende de zomer licht vochtig is, is dan ook perfect. Geef gedurende de week ongeveer 2 keer een klein beetje water. Gedurende de winter mag de potgrond best af en toe opdrogen. Dan volstaat 1 keer per week water geven

strelitzia

1x per week water

2x per jaar plantvoeding

1x per twee jaar verpotten

Standplaats met veel licht

Strelitzia water geven

Omdat de Strelitzia vaak voor een raam geplaatst wordt, betekent dit ook dat de plant vaak op een wat warmere plek staat. Hierdoor heeft de plant voldoende water nodig. In de zomer betekent dit minimaal 1 keer per week zodat de potgrond goed vochtig is, maar raden we aan dit twee keer per week te doen in kleinere hoeveelheden.

In de winter mag je dit best wat minder vaak doen. Dan is een keer per week water geven meer dan voldoende. Verlaag dan ook de hoeveelheid water t.o.v.  het water welke je in de zomer geeft.

Daarnaast houden Strelitzia’s ervan om in de zomer een keer buiten gezet te worden bij een flinke zomerse regenbui. Dit maakt de bladeren vrij van stof, in regen zitten voedingsstoffen en verlaagt het kalkgehalte in de potgrond.

strelitzia bloem

De beste standplaats voor Strelitzia’s

Belangrijk voor een Strelitzia is dat het voldoende licht opvangt. Twee meter voor een raam op het zuiden of direct bij een raam op het westen of oosten raden wij dan ook aan. Voor een raam op het noorden is de plant minder geschikt.

Je zal zien dat als de plant voldoende licht opvangt, het regelmatig water krijgt en gesproeid wordt de plant ook zal gaan groeien. Misschien ben jij wel de gelukkige die een plant heeft waar ook de oranje bloemen van zullen groeien. Deze bloemen behoren tot de meest exclusieve bloemsoort ter wereld.

Strelitzia’s verpotten

Wanneer je je Strelitzia koopt raden we je aan om deze in een grotere pot te plaatsen dan de kwekerspot waarin je deze koopt. Hou ongeveer een pot aan die 20% groter is. Zo heeft de plant voldoende ruimte om te groeien. Doe dit het liefst in de lente gezien de plant dan sneller hersteld van beschadigingen aan de wortels.

Wij raden je daarnaast aan om een Strelitzia elke twee jaar te verpotten naar een pot die 20% groter is.

Strelitzia voeding geven

De Strelitzia is een plant die aardig wat voedingsstoffen verbruikt. Het is daarom ook aan te raden regelmatig voeding te geven. Tussen de maanden maart – september raden we aan om na 6-8 weken de plant water te geven met voeding. Je kan hiervoor algemene kamerplant voeding gebruiken.

Geef de plant in de winter en herfst maanden juist geen voeding. De plant is dan in ruststand en teveel voeding kan voor een overschot aan mineralen zorgen. Mineralen zijn zuur en tasten dan ook de wortels aan. Zorg er ook voor dat je nooit meer voeding geeft dan aangegeven op de verpakking.

strelitzia kluit

Strelitzia’s mooi houden

Schrik niet indien jouw Strelitzia bruine of gele bladeren krijgt. Dit is een natuurlijk proces. Mocht je dit niet mooi vinden kan je ze gewoon afknippen. Je kan ze ook laten zitten waarna ze vanzelf zullen afsterven. Knip het blad ca. 2 centimeter van de stam af. Er zal dan vanzelf een nieuw blad voor terugkomen. 

Krijgen meerdere bladeren bruine vlekken? Dan geef je waarschijnlijk teveel water. Kleurt het blad donker dan zal het te weinig licht krijgen. Je kan bladeren gewoon bijknippen zodat de lelijke plekken verdwenen zijn.

Bekijk onze Strelitzia’s

Bekijk al onze Strelitzia Planten

Meer informatie over planten